Tematyka tygodnia: Wielkanoc
Temat dnia: Potrawy z jajek
Wielkanoc coraz bliżej.
Dzisiaj bliżej przyjrzymy się jajku, głównemu symbolowi Wielkanocy.
Chciałabym Was zachęcić do wykonania kilku ciekawych eksperymentów z jajkiem w roli głównej.
Zapraszam.
1. Wokół jajka – zabawy badawcze
BUDOWA JAJKA
Rozbijamy przed dzieckiem jajko. Dzieci oglądają jego zawartość; nazywają poszczególne części składowe: skorupka, białko, żółtko.
Zwracamy uwagę na zarodek i wyjaśniamy dzieciom, że kurczątka wykluwają się z jajek, w których są zarodki.
Po zapoznaniu z budową jaka przeczytajcie wiersz o „Bajkowych kurczętach”
SUROWE CZY GOTOWANE?
Następnie pokazujemy dzieciom dwa jednakowe jajka. Prosimy aby się zastanowiły, po czym można poznać, że jedno z nich jest surowe, a drugie gotowane. Dzieci podają swoje propozycje.
Aby wyjaśnić dzieciom zagadkę wprawiamy w ruch obrotowy oba jajka. Dzieci obserwują ich ruchy i określają, które z nich kręci się szybciej (ugotowane). Wtedy rozbijamy jajko i sprawdzamy, czy miały rację.
Wniosek: Jajko surowe obraca się tylko przez chwilę, a potem się zatrzymuje. Powodem jest jego płynny środek, który porusza się wewnątrz skorupki w różne strony, co hamuje szybkie poruszanie się jajka.
2. Potrawy z jajka
Co można zrobić do jedzenia używając jajek. Mamy cały wachlarz możliwości. Pokażcie dzieciom kilka przepisów kucharskich. Poszukajcie w nich jajek. Może będziecie mieli ochotę coś ugotować lub upiec.
W pliku poniżej znajdziecie małą podpowiedź (zadanie dla chętnych 5 latków)
Właśnie. Jeśli mówimy już o pieczeniu, to co można upiec w Wielki Czwartek? Oczywiście babeczki. Mam dla Wasz świetny przepis, który z pewnością pokochają mali smakosze.
Składniki:
• 3 banany (bardzo dojrzałe)
• 150 g cukru
• 2 jajka
• 100g roztopionego masła
• 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
• 250 g mąki pszennej tortowej
• 50 g czekolady mlecznej
• 50g czekolady deserowej
• 1 opakowanie cukru waniliowego
Banany obieramy, łamiemy na mniejsze części i w misce miażdżymy tłuczkiem do ziemniaków.
Jajka ubijamy mikserem z cukrem i cukrem waniliowym. Czekolady (mleczną i deserową) siekamy na mniejsze kawałki.
Do rozgniecionych bananów dodajemy roztopione masło. Mieszamy.
Do miski z bananami wsypujemy przesiana mąkę i dodajemy proszek do pieczenia oraz posiekaną czekoladę. Na koniec dodajemy ubite z cukrem jajka.
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
Formę do pieczenia muffinów wykładamy foremkami papierowymi lub sylikonowymi i wypełniamy je masą bananową do ¾ wysokości.
Muffiny pieczemy 20-25 minut w temperaturze 1600C (z termoobiegiem) lub 1700C (bez termoobiegu)
Smacznego!
A może Wy też macie jakieś sprawdzone wielkanocne przepisy?
Podzielcie się nimi na naszej grupie na FB.
3. Eksperymenty z jajem
Dzisiaj krótko. Na koniec proponuję Wam kilka fajnych eksperymentów z jajkiem w roli głównej oczywiście. Do dzieła.
POWODZENIA
Marcelina Machura
Renata Chądzyńska